Мит ли е философията за Work-Life Balance? Ограниченията, свързани с COVID-19 и несигурността от връщането в офиса, внасят ли по-високи нива на конфликт между личния живот и ежедневието в професионалния свят? Може ли да съществува баланс сега, когато децата, домашните любимци и дори шумът от пералня ви разсейват, докато сте в среща в Zoom? Това ще разгледаме в тази статия на FYD Job

Ако този митичен баланс някога е съществувал, как да го осъществите – как да изградите ежедневие, в което да вършите точното количество работа, с точно разпределено време за семейството, приятелите и себе си? Лесно ли е да оставите служебните задачи в домашния офис, след като часовникът удари 18:00? Лесно ли е да преминете на програма „лично време“ и да си подарите спокойствие и създаване на любими моменти?

Какво е Work-Life Balance и защо е от съществено значение?

Преди да преминем към следващите редове, нека дефининираме същността на понятието Work-Life Balance.
Можем най-кратко да го обвържем с разделянето на времето и фокуса между работата и семейните и развлекателни дейности. Философията на Work-Life Balance теорията е, че вземайки 24-те часа денонощие, ще балансирате времето, вплетено в тях, между работа, отдих и сън.
В един идеален свят всички бихме разделили деня на три части от осем часа и по този начин ще живеем щастливо до края на дните си.
За повечето от нас, обаче 24 часа обикновено не са достатъчни и често се чувстваме крайно изтощени.

Знаците, че сте изгубили баланса

Постигането на баланс между професионалния и личния живот е плод на константен труд, който никога не бива да бъде изоставян. Работното време не приключва, като с магична пръчка, когато си тръгнете от офиса (или затворите лаптопа). Новата ера на технологиите, даде на човек възможността да остава онлайн по всяко време на денонощието. В такъв случай, можем ли да смятаме, че концепцията за Work-Life Balance е неактуална и още повече – непостижима в съвремието?

Work-Life Balance – мит или постижима цел

Нека включим Harvard Business в нашите разсъждения. Според Harvard Business Review, 94% от специалистите отделят на своя професионален живот над 50 часа седмично. Тази статистика е невероятна сама по себе си и насочва вниманието към очевиден проблем: когато работещият човек живее в дисбаланс между професионалния и личния живот, резултатът от този факт е същият дисбаланс в работната среда и екипа. Защо смятаме така?

Като отговор на въпроса, ви представяме част от знаците за изгубен Work-Life Balance:

 • Усещате, че винаги имате твърде много за вършене
 • Чувствате се необичайно раздразнителни и избухливи сред приятелския кръг, семейството и не на последно място – своите колеги
 • Влизате в спорове с колеги по тривиални въпроси
 • Пренебрегвате грижата за себе си – естествено не по отношение лична хигиена (въпреки че и това не е изключено), а спрямо на усещането за наслада и релаксация, при вземането на топла, ароматна вана. Всъщност, кога последно си взехте вана с чаша вино?
 • Ставате прекалено емоционални и не успявате да се контролирате, без да е наличие привидно екстремна ситуация
 • Незаинтересовани сте към работата си
 • Чувствате се изолирани или отдалечени от своя екип
 • Намаляло е вашето творческо вдъхновение
 • Професионалната оценка на работното ви представяне намалява
 • Все по-често отсъствате от работа, поради отпуск по здравословни причини
 • Чувствате се претоварени и неспособни да се справите с живота
 • Имате затруднения със съня

Необходими ли са допълнителни доказателствени изброявания, които да затвърдят хипотезата, че служителят, изгубил своя баланс, вече е нетрудоспособен?

Work-Life Balance – мит или постижима цел

Шестте компонента на здравословен Work-Life Balance

Проучвайки темата за баланса между работата и личното време, а също така и дисбаланса, интеграцията и многото концепции, които са неразделна част от един калейдоскоп, се натъкнахме на философията на Джеф Дейвидсън. Като е експерт в областта на Work-Life Balance, Джеф Дейвидсън осъществява множество изследвания и издава няколко книги, целящи да предоставят на читателя формулата за постигане на по-спокоен и уравновесен живот.

В свят, в който обемът от информация, достигаща до нас от многобройни източници, нараства с екстремни размери, какво всъщност означава балансът между професионалния и личния живот?

Според Джеф Дейвидсън „Work-Life Balance е способността да изпитвате чувство за контрол и да останете продуктивни и конкурентоспособни на работното място, като същевременно поддържате щастлив, здравословен личен живот, с достатъчно свободно време. Постига се с фокусиране и осъзнаване, въпреки привидно безкрайните задачи и дейности, които се конкурират за вашето време и внимание.” За да постигнем това, според Джеф, трябва да се погрижим за нашите лични шест компонента на баланса: самоуправление, време, стрес, промяна, технологии и свободно време.
Нека обсъдим какво означават те и как да ги управляваме.

Self-Management (Самоуправление): Доброто самоуправление често е предизвикателство, особено в частта около осигуряване на здравословен сън, изпълняване на редовни упражнения и следване на подходящ режим на хранене. Самоуправлението е признанието, че ефективното използване на пространствата в живота ни е жизненоважно и че наличните ресурси и време са ограничени. Това означава да станем капитан на собствения си кораб – никой не идва да управлява вместо нас.

Time Management (Време): Ефективното управление на времето включва оптимално използване на вашето денонощие и поддържащите ресурси, които могат да бъдат на разположение. Вие поддържате темпото, когато вашите ресурси отговарят на предизвикателствата, които сами сте задали. Управлението на времето се подобрява чрез определянето на подходящи цели и разграничаването на понятията „важно“ и „спешно“ .

Stress Management (Стрес): В своята природа и с течение на времето, обществата са склонни да стават по-сложни. Пред лицето на нарастващата комплексност на обществото, стресът върху индивида е неизбежен. Наличието на все повече хора, разсейването и шумът изискват от всеки от нас да бъде умел в поддържането на спокойствие и да се справя със ситуации, изпълнени с напрежение. Повечето форми на т.нар. „мултитаскинг“ в крайна сметка увеличават нивата на стреса. Ефективното управление на стреса започва тогава, когато съумеем да се фокусираме върху една задача и тогава, когато открием баланса между останалите пет компонента, които разглеждаме днес.

Change Management (Промяна): В нашия забързан свят промяната е една от неизбежните константи. Непрекъснатото приемане на нови методи и повторното адаптиране на други е жизненоважно за успешни кариера и щастлив личен живот. Ефективното управление на промените включва полагане на периодични и съгласувани усилия, които да гарантират, че обемът и скоростта на промените на работното място и у дома, няма да ви претоварят.

Technology Management (Технологии): Ефективното управление на технологиите означава да се уверите, че технологията служи на вас, без да поглъща останалите пет компонента от баланса. Технологиите винаги са били с нас, още от първите кремък, копие и колело. В 21-ви век темпото на промяната се ускорява и често нямаме друг избор, освен да бъдем в крак с горещите теми в света на технологиите.

Leisure Management (Свободно време): Най-пренебрегван от компонентите, поддържащи баланса между професионалния и личния живот, е управлението на свободното време. Всички знаем, че „почивката“ е жизненоважна съставна част от човешкото присъствие на земята. Почивката и посвещаването на любимите хобита, отделянето на време за личностно развитие и обогатяване – всички тези дейности изпълняват решаваща роля във воденето на начин на живот, който е балансиран и ви прави щастливи.

Заключение

Балансът между професионалния и личния живот е важен за здравето и благополучието, както и подкрепят ефективно работното ежедневие. Независимо дали „баланс“ е правилното понятие за крайната цел, до която се опитвате да достигнете – от съществено значение е да не допуснете професионалният ви път да се превърне в доминираща част от вашето ежедневие.

В случай, че сте в етап от живота, в който усещането за наближаващата буря на бърнаута наближава, задействайте защитните си механизми и започнете да управлявате ефективно своите шест компонента.

Все повече работодатели възприемат политики, отделящи съществена роля на Work-Life Balance ценностите, осъзнавайки че щастието на служителите повишава и тяхната работоспособност.
В тази връзка и като краен извод, можем отговорно да заявим, че постигането на баланс между личен и професионален живот е все по-необходима цел, която в същото време е все по-трудна за постигане.