Успешната компания може да бъде описана като добре поддържана машина, в която всеки компонент, до най-малкото зъбче, работи ефективно. В случай, че частица от машината се повреди, производството спира и резултатите не са задоволителни. С други думи, ако бизнесът не успее да поддържа благосъстоянието на своите служители, започва да се наблюдава спад в тяхната ангажираност, което бавно допринася за разпадането на цялото звено.

В скорошно проучване е установено, че 3 от всеки 5 човека не са доволни от грижата, която компанията полага за тях по време на пандемията. В корпоративния пейзаж след Covid, благосъстоянието на служителите никога не е било по-важно.

Проучванията показват, че щастливият и здрав служител е по-склонен да работи и да се ангажира с каузата на компанията, осигурявайки по-значителна добавена стойност.

Днес ние от FYD Job представяме тази статия, в която събираме многобройните предимства от създаването на атмосфера на здравословно работно място и ви съветваме как можете да приложите тези прости стъпки в своя екип.

Предимствата на здравословното работно място

Служителите, които се чувстват щастливи генерират положителна енергия, която не само е полезна за собствената им трудоспособност, но и насърчава останалите членове на екипа.

Работодателят, който е ангажиран към благосъстоянието на своите служители, може да предотврати чести боледувания, бърнаут синдром и дори злополуки. Прилагането на wellbeing програми e стъпката към подобряване на така съществената фирмена култура.

Например, Американската физиологична асоциация твърди, че 89% от служителите в компании с успешно внедрена и работеща програма за благосъстояние, е по-вероятно да препоръчат своя работодател.

И така, кои са най-важните детайли, които една компания да включи в своята wellbeing програма?

Тийм-билдинг и екипни събития

Едно от най-големите предимства на здравословното работно място е, че такава среда може да съдейства в изграждането на непоклатими екипи и колективен морал в офиса. Всички работим по-добре, когато знаем, че някой ни подкрепя.

Внедряването на програма за благополучие насърчава членовете на екипа да се свързват на личностно ниво и по този начин, да развиват силни работни взаимоотношения. Като естествено социални същества, за нашето психично здраве е важно да създаваме връзки, които могат да се превърнат в приятелство и доверие. Тийм билдингът е подаръкът, който поддържа тази тенденция.

Здравите екипи са по-склонни на крос функционални взаимоотношения, защото споделят умения и качества помежду си. Чрез прилагането на упражнения за изграждане на екип, служителите и работодателите продължават да се учат и да растат като една неудържима единица.

 

Благоприятни граници на психично здраве

Може би най-важната полза от здравословната работна среда е ефектът, който тя може да има върху психичното здраве на служителите.

Благоприятните граници на психичното здраве са движещата сила зад успеха на работното място. Бизнесите, които поставят за своя мисия да признаят и защитят психичното благополучие на служителите си, често откриват, че имат не само по-щастлив екип, но и наблюдават по-добра ефективност в работните задължения.

Според Harvard Business Review 60-80% от злополуките на работното място се дължат на лошо управление на стреса. Следователно работодателите, които дават приоритет на психичното здраве, все по-рядко ще наблюдават сред своя екип отсъствия поради заболявания или бърнаут синдром.

Как да насърчите здравословна работна среда?

Разгледахме как създаването на здравословна работна среда може да доведе до успехи за компанията по отношение на продуктивността, работата в екип и благосъстоянието на служителите. Какви действия е необходимо да предприемете, за да станат тези промени действителност?

Ние сме тук, за да ви съдействаме. Независимо дали сте работодател или служител, ето няколко лесни решения за създаване на здравословна работна среда, които да внедрите във фирмената си култура.

Възприемайки нов начин на мислене и няколко прости практики, вашият екип ще се развива и ще се представя по най-добрия начин.

Удобства на работното място

След COVID пандемията все повече хора работят дистанционно. Следвайки това обстоятелство, компаниите трябва да адаптират работната среда, така че тя да пасне на служителите, които не са в офиса. Осигуряването на надеждни удобства на работното място е важно, що се отнася до гарантирането, че всички служители поддържат физическото си благополучие, докато работят от вкъщи.

Подходящ офис стол и оборудване за повишаване на производителността, като например надеждна компютърна система, могат да помогнат за осигуряване на физическо благополучие. Както се съобщава от РЗИ, наложително е гърбът ви да бъде поддържан, когато работите за дълги периоди от време. Също така е необходимо редовно да се правят паузи пред екрана, за да се поддържа върхово физическо здраве.

За тези, които се намират пред екрана през по-голямата част от работния си ден, друго страхотно допълнение към обстановката на работното място би било закупуването на монитори, които са безвредни за очите и помагат за облекчаване на напрежението в тях.

Насърчаване на хранителните навици

Насърчаването на хранителни навици, като балансирана диета и пиене на много вода, често се забравя, когато става въпрос за въвеждане на програма за благосъстояние в офиса. Мнозина забравят, че включването на плодове и зеленчуци в диетата и наблюдението на приема на вода може да подобри енергията и концентрацията на работното място.

Проучванията показват, че по-младите служители са по-малко склонни да поддържат здравословна диета на работното място и са по-склонни на вредни навици.

Един от най-лесните начини за стартиране на здравословна работна култура е да се повиши осведомеността и да се популяризират планове за здравословно хранене, под формата на творчески семинари. Същите ще насърчат служителите да направят крачка назад и да преразгледат собствените си хранителни навици.

Още по-просто решение е да въведете практика за предлагане на пресни плодове в офиса, които са идеално решение за следобедните закуски.

Започнете да говорите за психичното здраве

Психичното здраве е разговор, който всички компании трябва да водят. Да се научите да говорите свободно и открито за проблемите с психичното здраве не само подобрява работните взаимоотношения и производителността, но може да спаси живот.

Според статистики, 15,4 милиона работни дни са загубени заради стрес, депресия и безпокойство, свързани с работата. Това прави психичното здраве една от най-големите причини за отсъствия на работното място.

Въвеждането на полезни процедури във вашия план за благополучие, които са насочени към стреса, ще накара служителите да се чувстват изслушани и приети. Започването на разговор за психичното здраве насърчава онези, които се борят, да излязат напред, без да се страхуват да загубят работата си заради стигмата.

Едно просто „Как си?“ може да промени деня на някого. Представете си какво въздействие можете да направите, като провеждате редовни семинари за психично здраве.

В заключение

Никога не е било по-важно да се даде приоритет на здравето на служителите. В следпандемичния пейзаж, динамиката на работното място се промени драстично, оставяйки работещите да се чувстват изгубени, немотивирани и непродуктивни.
Тъй като прекарваме все повече време пред Zoom и по-малко време с нашите колеги в офиса, редовните семинари за изграждане на екип, почивките за упражнения и помощните средства за работа са наложителни, докато бизнесът върви напред.
Насърчаването на благосъстоянието на работното място ще доведе до по-щастлива и по-здравословна работна среда, посветена на постигането на успех както в офиса, така и извън него. Повече информация как служителите могат да намерят баланса между работа и семейство, открийте в нашата статия – Work-Life балансът – мит или постижима цел.