Всеки, който поне веднъж в живота си е ходил на работа, в даден момент е изпитвал натиска на свързания с работата стрес, или както често го наричаме – стрес на работното място. Всяка работа може да има елементи на стрес, дори ако обичате това, което правите. В краткосрочен план може да изпитате натиск да спазите краен срок или напрежението от това да изпълните задължение, което е ново за вас, или задача, която е предизвикателство. Но когато въпросният стрес на работното място стане постоянен, той може да бъде непосилен. Може да започне сериозно да вреди както на физическото, така и на менталното и емоционално здраве. Ето защо е важно да знаем как да контролираме, избегнем или предотвратим постоянния стрес на работното място, като за това ще “говорим” в тази статия на FYD Job.

За съжаление такъв дългосрочен стрес е твърде често срещан. Независимо дали говорим за начинаещи или опитни професионалисти, независимо от индустрията и сферата на работа. Всъщност много мащабно проучване, проведено сред хора по цял свят по повод стреса, установява, че работата се посочва като значителен източник на стрес от мнозинството от анкетираните. Не винаги можете да избегнете напрежението, което възниква на работното място. И все пак можете да предприемете стъпки за справяне с постоянния стрес на работното място. И то преди той да започне да вреди на вашето здраве и на всички останали аспекти от живота ви.

стрес на работното място

Стрес на работното място – често срещани фактори

Някои фактори са склонни да вървят ръка за ръка със стрес на работното място. Някои често срещани причини за прекомерно много стрес, напрежение и тревожност във връзка с работата са:

  • Ниско заплащане/нередовно изплащане на заплатата.
  • Прекомерно натоварване.
  • Малко възможности за растеж или напредък.
  • Работа, която не е ангажираща или предизвикателна.
  • Липса на социална подкрепа.
  • Липса на достатъчен контрол върху решенията, свързани с работата.
  • Противоречиви изисквания или неясни очаквания за изпълнение.

А как да се справим с напрежението на работа, независимо какво го е предизвикало? Ето 5 ценни съвета, които могат да ви помогнат да си върнете контрола.

Проследете това, което създава стрес

Водете дневник в рамките на седмица или две. Така ще определите кои ситуации създават най-много стрес и как реагирате на тях. Запишете своите мисли, чувства и информация за околната среда. Включително и участващите хора и обстоятелства, физическата обстановка и как сте реагирали. Повишихте ли тон? Побързахте ли да похапнете нещо, за да се успокоите? Може би се откъснахте от стресиращата среда и излязохте на кратка разходка? Воденето на бележки може да ви помогне да намерите модели сред вашите стресови фактори и вашите реакции към тях. От своя страна, това ще ви помогне по-добре да разберете как може да избягвате ситуации и хора, които ви стресират. Или пък какво да направите, за да се успокоите по-бързо.

Развийте здравословни отговори на стреса

Вместо да се опитвате да се борите със стреса с калорични храни, десерти или алкохол, направете всичко възможно да направите здравословен избор, когато почувствате, че напрежението нараства. Упражненията и физическата активност са чудесно средство за премахване на стреса, за отпускане и релаксация. Йога може да бъде отличен избор – всяка форма на физическа активност е полезна. Отделете време и за хобита и любими занимания. Независимо дали четете роман, ходите на концерти или играете игри със семейството си – не забравяйте да отделите време за нещата, които ви доставят удоволствие. Получаването на достатъчно качествен сън също е важно за ефективното управление на стреса. Изградете здравословни навици за сън. Ограничете приема на кофеин късно през деня и минимизирате стимулиращите дейности, като използване на компютър и телевизия през нощта.

стрес на работното място

Стрес на работното място – установете граници

В днешния дигитален свят е лесно да почувствате натиск да сте на разположение 24 часа в денонощието. Установете някои граници между работа и личен живот за себе си. Това може да означава да създадете правило, според което да не проверявате имейлите от вкъщи вечер или да не отговаряте на телефона по време на вечеря. Въпреки че хората имат различни предпочитания, когато става въпрос за това до каква степен съчетават работата и личния си живот, създаването на някои ясни граници между тези две основни области на живота може да намали потенциала за конфликт между работата и личния живот и съпътстващия го стрес.

Стрес на работното място – осигурете време за презареждане

За да избегнем негативните ефекти от хроничния стрес и прегарянето, имаме нужда от време за презареждане и връщане към нашето ниво на функциониране преди стреса. Този процес на възстановяване изисква „изключване“ от работа, като трябва да създадете периоди от време, когато нито се занимавате с дейности, свързани с работата, нито мислите за работа. Ето защо е изключително важно да прекъсвате връзката от време на време по начин, който отговаря на вашите нужди и предпочитания. Не оставяйте отпускарските си дни да се пропиляват. Когато е възможно, вземете почивка, за да се отпуснете и да си починете, така че да се върнете на работа, чувствайки се ободрени и готови да се представите по най-добрия начин.

Научете се да релаксирате истински

Техники като медитация, упражнения за дълбоко дишане и осъзнатост (състояние, в което активно наблюдавате настоящите преживявания и мисли, без да ги съдите) могат да помогнат за справянето със стреса. Започнете, като отделяте няколко минути всеки ден, за да се съсредоточите върху проста дейност като дишане, ходене или наслаждаване на храната, която консумирате. Умението да можете целенасочено да се съсредоточавате върху една дейност без разсейване ще стане по-силно с практиката и ще откриете, че можете да го приложите към много различни аспекти от живота си.