Всеки от нас, в определен етап от живота си, активно е търсел нова работа. В същото време, докато някои хора имат късмет в това начинание, за други то се оказва борба.

Въпреки че, понякога именно късметът е довел до получаването на мечтаната работа, често успяват кандидатите, с добре изготвен стратегически план за действие. Как е изграден този план, така че да подари желаната цел?

В статията на FYD Job ще разгледаме няколко тактики, които успешните кандидати за работа винаги включват като част от своя план.

Прецизират своята автобиография

Вашето CV е първото впечатление, което ще направите на специалиста по подбор. Тук е мястото, където да подчертаете своите умения, опит, образование и признания. Целта на автобиографията е да се покажете в добра светлина и да подчертаете как можете да помогнете на една компания да успее и да достига съвместно с вас своите цели.

CV трябва да бъде кратко (до 2 страници), конкретно и с ясен формат. В случай, че автобиографията ви е твърде обща, специалистът по подбор няма да открие нищо, което да ви отличи от останалите кандидати. Успешно търсещите работа отделят много време, за да се уверят, че автобиографията им е без грешки и предоставя цялата информация, която една компания иска да чуе.

Освен това, тъй като много работодатели използват софтуер за сортиране и преценка на автобиографиите, изкуството на тяхното оптимизиране също е нещо, което трябва да имате предвид, за да сте сигурни, че ще достигне до истински човек.

Също така, добра практика е да редактирате своето CV за всяка позиция, за да сте сигурни, че включвате детайли, които са особено важни за конкретната компания.

Споделени тактики от успешните кандидати за работа

Използват професионален имейл адрес

Професионалното заявление за работа изисква професионален имейл адрес. Някои работодатели могат да дисквалифицират кандидат заради непрофесионално звучащ имейл адрес, дори ако останалата част от автобиографията показва, че е идеален за позицията.

Професионален имейл адрес можете да създадете, чрез всяка безплатна имейл услуга. Включете в него вашите име и фамилия и го използвайте специално за целите на професионалния си живот. Никога не е лоша идея да отделите служебната комуникация от личната.

Проследяват заявленията си, когато кандидатстват за няколко позиции

Не забравяйте да следите внимателно всичките си онлайн профили за работа, за да сте наясно къде сте кандидатствали и с ролите, за които сте кандидатствали. Съхранявайте електронна таблица или списък с имената на компаниите и ролите, за които сте кандидатствали, за да имате достъп до бърза справка.ашваганда

В някои случаи е възможно да установите, че отговаряте на изискванията за няколко роли в една компания и да преминете към кандидатстване за всяка от тях.

Споделени тактики от успешните кандидати за работа

Подреждат профилите си в социалните мрежи

В съвременната ера е обичайно работодателите да хвърлят поглед в профилите в социалните медии на своите кандидати за работа. Желанието им е да научат повече за човека, когото смятат да наемат и именно Facebook и други социални медии са добри източници на информация. Прегледайте профилите си и помислете дали има съдържание, което е неподходящо за окото на работодателя и за вашия професионален живот. Тук включваме публикации, коментари или снимки, които не представляват текущото ви ниво на зрялост. Винаги е добра идея да сте наясно и да контролирате своя онлайн образ.

Все пак е препоръчително да имате създаден личен профил в социалните медии и да споделяте част своето ежедневие. Познаването и владеенето на социалните медии е важно умение на пазара на труда и работодателите проверяват личните ви акаунти, за да преценят компетентността ви.

Подготвят се добре за интервюто

Автобиографията е детайлът, който ще събуди интерес към вас, като специалист, но интервюто е крайната спирка, която ще ви осигури работата. Така споменато, трябва да отделяте време, за да се подготвите за интервюто. Това включва запознаване с компанията, избор на подходящ тоалет, намиране на отговори на често срещани въпроси за интервю и проиграването им, както и – носенето на тефтер и химикал.  

По време на интервюто слушайте внимателно, усмихвайте се, бъдете позитивни и залагайте на зрителния контакт. Също така, ръцете ви трябва да са поставени на масата и в никакъв случай да са скръстени пред гърдите. Показвайте, че се отнасяте сериозно към възможността и се интересувате от всичко, което интервюиращият казва.

Споделени тактики от успешните кандидати за работа

Позитивни са

Няма съмнение, че намирането на добра работа може да бъде трудно. Често обаждане с желаната покана за интервю се случва след подаване на голям брой кандидатури. Възможно е с месеци да не получите покана. От основно значение е да направите всичко възможно, за да останете позитивни и да не позволявате на негативните мисли да ви погълнат.

Ако се обезсърчите и започнете да обвинявате себе си, това няма да ви помогне да си намерите работа по-бързо. Всъщност, тези действия дори могат да навредят на шансове ви. Опитвайте се да погледнете положителните страни и да откъснете вниманието си за известно време от кандидатстванията, ако започнете да се чувствате негативно. В крайна сметка, вашата позитивност ще бъде възнаградена и ще откриете работа, от която да сте доволни.

Следването на тези съвети ще ви съдейства в по-ефективната подготовка за навлизането в света на пазара на труда. За да представите своите умения положително и точно, свържете своя професионален опит с качествата, които смятате че ви изграждат като професионалист. Винаги представяйте информацията в кратък и ясен вид, като подчертавате най-ключовите детайли. Работодателите не харесват дълги автобиографии. Бъдете уверени в себе си, винаги подготвени по време на интервю и най-вече – мечтаната работа е на едно стъпало разстояние, стига да пожелаете да го изкачите.