Готова ли е вашата компания да въведе хибриден модел на работа? Наистина ли този начин на работа се развива и претърпява успехи? Това ще разгледаме в тази статия ние от FYD Job.

Въпросът си струва да се зададе, като се има предвид, че повече от три четвърти от българските граждани подкрепят хибридния модел на работното място – но четири от всеки пет са загрижени, че ръководството в тяхната организация не е подготвено за предизвикателството (проучване на KPMG).

Между интереса към ново, по-гъвкаво работно място и страха, че подобни организационни промени ще застрашат професионалния им живот, служителите са заседнали в ситуация на неизвестност. Ръководителите са отговорни за планирането на предстоящите организационни промени и внасянето на успокоение сред служителите.

Може ли хибридният работен модел да е успешен и ако да – как да го приложим в нашата компания?

Хибриден модел на работа – Предимства

Огромният брой служители, подкрепящи този модел на работа, доказва, че той носи много предимства. В основата си той представлява доверието, което давате на служителите си и усещането за признание за тяхната ангажираност в компанията. Когато предоставяте възможност за избор, вие показвате, че виждате работата им и че ви е грижа за личните им предпочитания.

Гъвкавост

Неангажиращ дрескод, пазаруване по време на обедните почивки – ако хибридният модел представлява само едно нещо – това е гъвкавостта. Връщането към стриктен график ще се почувства като неуспех за голяма част от служителите. Това е изцяло разбираемо: пандемията доказа, че работата от разстояние е приложима и повече от често ефективна.

Едно е сигурно – когато се връщат в офиса, дори само няколко дни в седмицата, служителите ще искат работното им време и място да бъдат гъвкави.

Баланс

Една дума веднага идва на ум, когато мислим за хибриден модел: баланс. Много служители откриха през последните месеци радостта от съчетаването на работното време с това със семейството. 

Други споделят, че се чувстват изолирани от разговорите с колеги, липсват им реалният екип и крос функционалните и динамични проекти или жадуват за обикновената сутрешна рутина, преди излизане за работа. 

Хибридният модел предлага решение на всички желания за по-балансирано работно място.

Давайте право на избор

Оставете служителите си да избират най-доброто за тях. Може да бъде предизвикателство да им се доверите и да следите работата им от разстояние. Въпреки това, повече от често служител, на когото е дадено право на избор, ще се почувства ангажиран и по този начин неговата производителност ще се увеличи. 

Присъствието в офиса безспорно помага за поддържането на ценностите и културата на компанията и насърчава комуникацията между екипите.

Бъдещето на организационните структури 

Хибридният модел на работа оформя бъдещето на организационните структури, представлявайки перфектният баланс между ползите от дистанционната работа, без напълно да отнема предимствата на офиса. 

„Хибридният модел ще стане задължително изискване на новото поколение от специалисти, което желае да пътува, да се наслаждава на семейството си и ежедневно да оптимизира своето време. Хибридният модел дава възможност на служителите да се адаптират към работата от разстояние, като спестяват ценно време от пътуване до работното място. Същевременно им позволява да се отбият в офиса, за да поздравят колеги или да присъстват на важна среща. Чувството за принадлежност и екипният дух не се губят. Този модел ще позволи на организациите да привличат служители, които живеят по-далеч, във тази все по-сложната среда за наемане на таланти. За мен хибридният модел определено ще бъде задължителен за компанията.” – Силвен Рой, главен изпълнителен директор и основател на Folks and Go RH.

Предизвикателствата при хибриден модел на работа

„Основно предизвикателство е необходимостта от приемане на нова управленска структура. Хибридният модел на работа носи своите предимства, но и изцяло ново ниво на сложност в управлението. Мениджърите трябва да се адаптират, за да поддържат морала и мотивацията на екипа. За служителя този нов модел на работа също изисква все по-голямо използване на инструменти, за да остане свързани с компанията.” – Ясмин Закем, консултант по човешки ресурси и комуникации в Go RH.

Подходяща работна среда
Със задължителната дистанционна работа, наложена от пандемията, много служители нямат необходимата техника, с която да работят ефективно. 

Важните въпроси, които трябва да се задават в случаите на хибридната работа, са следните: 

  • достатъчно ли е удобно домашното работно място на служителя;
  • има ли необходимото оборудване;
  • има ли външни фактори, които пречат на работния процес.

За да се превърне отдалечената работа в ефективна в дългосрочен план, трябва да сме внимателни към проблемите с работното пространството и оборудването и да ги решаваме възможно най-бързо. 

Виртуална комуникация 

Проблемите с работната среда могат пряко да повлияят на способността на служителя да общува виртуално и от своя страна – на ежедневния му контакт с екипа. Отдалечената работа не трябва да означава намаляване на достъпа до информация и комуникацията.
След повече от година, прекарана в дистанционна работа, е време да се идентифицират проблемите, които част от служителите срещат с комуникационния софтуер и да се обучат да използват тези основни инструменти. Това ще предотврати загубата на мотивация и чувството за изолация. 

Психологически предизвикателства 

Хроничният стрес и преумора, здравословните проблеми, свързани с увеличеното време на седене в една поза, са проблеми, които трябва да бъдат разгледани от мениджърите, когато създават план за хибриден модел на работа.
Работата от разстояние може да бъде взискателна по отношение на мотивацията и управлението на времето, а хибридният модел не трябва да е извинение да пренебрегвате служителите си. Те заслужават време за почивка, добра комуникация с колегите и трябва да бъдат насърчавани да правят кратки разходки.
В допълнение към това, нека отбележим, че ще възникват несъответствия между служителите, които искат да работят дистанционно на пълен работен ден и тези, които ще се втурнат обратно в офиса.
Мениджърите и отдел Човешки ресурси трябва да създадат ясен хибриден работен план и да бъдат готови да се справят с предизвикателствата.
Внедряването на такъв модел съдържа повече предизвикателства, отколкото може би сте очаквали. Очевидно е, че HR процесите ще бъдат оптимизирани.

Необходимостта от оптимизиране на HR процесите при хибриден модел на работа

Организационни и административни проблеми

Важен въпрос, който трябва да се обмисли, е бъдещето на онбордингът. Как ще изглежда въвеждането на нови служители? Как да се въведе успешна програма за онбординг на отдалечени служители?

А какво да кажем за процесите на обучение? 

Към тези основателни притеснения, споделяни както от работодатели, така и от служители, трябва да се добавят и други, по-трудни въпроси за задаване, като например: Как ще се уверя, че моите служители довършват работното си време? Наистина ли работят така добре, както преди?

Нашият отговор на тези въпроси е следният: фокусирайте се върху това, което има значение и какво можете да постигнете Вие. Съществуват инструменти, които да ви помогнат да се погрижите за останалото.

Управление на развитието и обучения – хибриден модел на работа

Притесненията на служителите относно развитието на тяхната кариера и липсата на обучения, поради дистанционната работа, нарастват с прилагането на хибридния модел. Работата от разстояние не трябва да е извинение за пренебрегването на професионалния растеж.
Отново, информационните системи за управление на човешки ресурси идват на помощ, за да съдействат в управлението на процесите по обучения и развитие на служителите. 

Хибридният модел на работа определено представлява интересна организационна и управленска промяна, която трябва да се развие през следващите години. Единственият начин този работен модел да бъде устойчив е чрез комбинация от удобни инструменти и добри HR практики.